Thursday, December 29, 2011

Cara kenal pasti KPOP LOVER. Anda KPOP LOVER?

ramai yang kadang-kadang tak sedar yang mereka sudah terkena virus kpop. tapi macam mana nak tahu kita sudah menjadi seorang pencinta kpop susah mati (die hard kpop lover) ? oh ni senang.



1. mula download banyak lagu kpop sampai penuh dalam hp dan laptop. lagu yang latest mesti ada woh.


2. hari-hari dengar lagu kpop, bukak laptop, on radio, tengok utube serta tv sampai tak boleh tak dengar satu hari. cakap pun dah macam orang korea. lirik pun dah boleh hafal. boleh masuk program Jangan Lupa Lirik. saya kunci lirik ini!



3. cari dan simpan photoshoot serta wallpaper artis kpop dalam hp dan laptop. koleksi kesayangan la katakan. kalau jumpa akhbar or majalah pasal artis kpop sanggup beli, langgan setiap bulan dan simpan elok-elok even masa tu poket kering. contoh majalah epop.




4. wallpaper hp dan laptop wajib gambar artis kpop supaya boleh tengok muka mereka hari-hari sambil berangan jadi kekasih (motif? LOL). kat dinding bilik pun ada poster artis kpop. haiya!


5. update status asyik2 pasal kpop sambil orang lain meluat


6. jumpa kawan or sms cakap pasal kpop umpama kanak-kanak riang dapat cokelat. excited la kiranya.


7. belajar hangul hingga bajet macam orang korea. Saranghae! (itu je yang korang tahu kan. LOL)





8. bila tahu mereka datang buat concert, gembira tak terkata, menjerit kegembiraan dengan mata yang bersinar-sinar. macam pussy in the boot.


9.frust giler kalau terlepas pergi konsert or fan meeting artis kpop. jangan bunuh diri sudah la ye.


10. follow FB or twitter artis kpop. ala bukannya faham pun sebab mereka kebanyakannya guna bahasa korea. even guna google translate masih garu-garu kepala. tapi biasalah buat-buat faham. kalau mereka tulis LOL pun bantai gelak sekali. nampak tak kegilaannya?






11. mimpi pasal artis kpop. nak2 mimpi kahwin dan dapat anak2 comel, mata sepet. itu tahap dewa kpop lover.




12. mula makan makanan korea terutama kimchi. tak sedap pun layan juga. yela makanan kegemaran 'my darling'


13. sanggup beli album original artis kpop even jauh mahal dari meal kt kfc tuh. kalau tak jumpa sanggup tempah kat internet. padahal duit tu boleh support topup berbulan-bulan.





14. fesyen pun nak ikut artis kpop. hish nak buat rambut macam dia! wow lawanya kasut dia, nak satu! handsome giler bila dia pakai cermin mata! even tak lawa macam artis kpop pun, tak apa, janji sebijik sama macam mereka.




15. marah tahap dewa bila orang lain kutuk kpop. back up bukan main walau artis kpop tu bukannya tahu. biasalah pendapat lain-lain.


16. kalau online, perkara pertama mesti dapat tahu pasal perkembangan artis kpop. mula la tengok laman web allkpop la. even artis tu tengah makan pun mesti tahu. macam-macam la!



17. mesti tengok apa2 program yang melibatkan artis kpop kesayangan. tak tengok mula la meroyan. padahal boleh je download or search kat utube kan. misalnya kbs world. ada music bank, happy together, invincible youth, dream team dan banyak lagi. music bank wajib tengok! gaduh berebut channel pun sanggup!




18. mula pasang impian nak pergi korea. bajet jumpa artis kpop mereka. menabung tak nak pulak. kahwin pulak nak dengan orang korea. amboi taste nye! Korea here i come!



19. dengan bangganya mengaku ELF la, Cassiopeia, VIP, Hottest, SONE, Wonderful dan macam-macam lagi. peminat susah mati la katakan.






tapi macam mana nak tahu kalau dah tak jadi kpop lover? kira tak layak or dah bersara la ya. ini lagi lah senang.

1. pernah cakap 'aku ni bukan minat sangat dengan kpop ni' or 'saja je aku layan kpop. itupun satu lagu je', 'kpop ni bukan bagus sangat. budaya negatif ni'



2. tak kenal siapa suju, tvxq, snsd, ss501 dan lain-lain artis kpop yang popular. yang dah bersara, dah lupa dah artis kpop ni! eh, leeteuk tu orang melayu yang bakal jadi pm tu ke? jaejoong tu artis bollywood ea? ni dah tahap dewa.

3. dah benci dengan korea. I Hate KPOP! lebih kurang la macam tu.

p/s hanyalah pendapat peribadi =p






Tuesday, December 20, 2011

Perkara yang anda patut tahu jika anda KPOP Lover !

memandangkan ombak tsu-kpop telah melanda Malaysia, mesti ramai yang bercakap pasal isu kpop ni. dalam radio, tv, internet, majalah, surat khabar, semua orang cakap pasal kpop. malah ada blog dan laman web yang khas untuk pencinta-pencinta kpop. paling command pun mesti kenal super junior kan. belum masuk lagi bab drama-drama korea.

tak kisah lah kpop ke jpop ke justin bieber, lady gaga ke indopop pun, nak minat tak mengapa tapi kalau dah sampai tahap taksub tu, berpijak lah di bumi yang nyata ini. tak minat pun tak apa, tak membawa maut tapi janganlah sampai melemparkan perkataan-perkataan yang tidak menyenangkan atau dengan bahasa lebih mudah, mencarut dan menghina.

jika anda tak tahu mengenai salah satu perkara di bawah , anda tidak layak digelar kpop lover. Serius!

1. DBSK / TVXQ

DBSK atau TVXQ ni dikatakan Kings of Hallyu Wave. sesiapa yang minat kpop, tapi tak kenal kumpulan ni, tak payah lah mengaku pencinta kpop ye. dbsk ni kumpulan yang first class kiranya di Korea. mana-mana penyanyi yang dapat beat kumpulan ni, kira salute lah dan memang satu miracle. Ahlinya terdiri daripada Jaejoong(Hero), Yunho (U-know), Junsu (Xiah), Yoochun (Micky) dan Changmin (Max). Tapi sekarang Jaejoong, Junsu dan Yoochun bentuk kumpulan baru, JYJ. sm entertainment tak rasa rugi ke?

die hard fans kumpulan ni dipanggil cassiopiea atau cassie. warna rasmi mereka adalah merah. pergi mana-mana concert DBSK mesti nampak belon or whatever warna merah kan. fan club DBSK ni antara paling ramai ahli di dunia. Jaejoong atau Hero merupakan ketua kumpulan DBSK. serius, suara dia sangat sedap. lagu-lagu mereka boleh search di youtube seperti mirotic.



2. Super Junior



rata-rata rakyat malaysia kenal kumpulan ni. makcik-makcik pun boleh ingat korus lagu sorry sorry. mereka memang terkenal dengan lagu sorry sorry. ramai suka kumpulan ni sebab tarian dan lagu yang catchy. terdapat 13 orang ahli dalam kumpulan SuJu ini iaitu LeeteukHeechulYesungKanginShindongSungminEunhyukDonghaeSiwon,Ryeowook, Han Geng, Kibum dan Kyuhyun. Tapi ada yang sudah tinggalkan kumpulan ni seperti Han Geng. Leeteuk merupakan ketua kumpulan SuJu. Siapa yang dah kenal Super Junior, dah tak payah nak terangkan lagi.

Fan club mereka dikenali everlasting friend atau ELF. warna rasmi mereka adalah biru. antara lagu mereka yang popular, Bonamana, Mr Simple dan banyak lagi.




3. Girls' Generation / SNSD



mesti ramai lelaki kenal SNSD ni. kumpulan ini terdiri daripada 9 orang gadis yang cantik dan hot, Taeyeon, JessicaSunny, TiffanyHyoyeon,YuriSooyoung,Yoona and Seohyun. Taeyeon merupakan ketua kumpulan SNSD. Suaranya pun sedap. Mereka terkenal dengan lagu gee, genie, hoot, oh! dan banyak lagi. Bukan sahaja cantik malah lincah menari. SNSD juga banyak buat CF. 



Fan club mereka dikenali sebagai SONE. warna rasmi mereka kalau tak silap pearl pink heart. Lagu SNSD yang terbaru, the boys dan mr taxi.



4. Wonder Girls



i want nobody nobody but you! wonder girls yang terdiri daripada 5 orang gadis, Sunye, Yoobin, Sohee, Hyerim dan Yeeun. Sunye merupakan ketua kumpulan WG. Mereka terkenal dengan lagu nobody, tell me, 2 different tears dan banyak lagi. ramai yang kenal mereka kerana tarian mereka yang catchy kan. 



Fan club mereka dikenali sebagai wonderful. warna rasmi mereka pearl burgundy. lagu mereka yang terbaru, be my baby. Lagu ni pun best.


5. 2PM



2PM terdiri daripada  JunsuJunhoNichkhunTaecyeonWooyoung and Chansung. Jaebeom (Jay Park) merupakan bekas ketua kumpulan 2PM dan sudah keluar dari kumpulan ini kerana kontroversi. Jay Park sekarang bergerak secara solo. Mereka terkenal dengan lagu again & again, 10 points out of 10, heartbeat, without you dan yang terbaru hands up. Ramai remaja perempuan minat 2PM kerana jejaka yang kacak dan sasa. LOL. 



hottest merupakan fanbase mereka dan warna mereka ialah kelabu kalau tidak silap. Mereka pun banyak buat CF. income pun banyak lah kan.



6. tarian dan mv artis kpop. 

antara sebab kenapa ramai minat kpop ialah tarian mereka yang boleh dikatakan signature sesebuah kumpulan mahupun lagu itu sendiri. MV pun best jgk kan. so kebanyakan kpop lover akan pastikan mereka tengok mv tersebut dan download. contoh mv dan tarian artis kpop




















dan terlalu banyak lagi. boleh cari sendiri dalam youtube kan.

last but not least,

7. kimchi dan seoul. LOL.



p/s pendapat sendiri =)

Monday, December 19, 2011

Ulasan Novel Sayangku Casper (SPOILER)



Sinopsis novel :


Tia Adila gadis yang sering dibuli emak dan kak tirinya. Demi amanat si granny, Tengku Rafique, seorang anak muda sampai ke Kuala Lumpur untuk mencari cucu Madame Marianne yang hilang sejak kecil. Adelia de Casper mahu segera dijejaki untuk menghalang niat jahat daddynya. Kerana tidak tahan dengan perbuatan emak tirinya, Tia Adilia mengambil keputusan melarikan diri. Bukan dekat tapi ke Paris! Tak disangka-sangka Tengku Rafique juga menaiki penerbangan yang sama ke Paris lalu bermulalah perjalanan Tia Adilia yang penuh dengan kejutan, kebahagiaan dan cinta yang tidak lagi berakhir sepantas angin.


Saturday, December 17, 2011

Lonely song by 2NE1


AWESOME!




CL
Park Boom

Minzy

Sandara Park




LYRICS : 2NE1 - Lonely ROMANIZATION

(CL)
jigeum naega haneun yaegi
neol apeuge halji molla
ama nal jugdolog miwohage doelkkeoya

(Minzy)
naega yejeon gatji anhdadeon ne mal
modu teullin mal-eun aniya
nado byeonhaebeolin naega nach seolgimanhae

(Dara)
neomu chaghan neonde neon geudaeloinde o

(CL)
I don’t know I don’t know
naega wae ileoneunji

(Dara)
geutolog salanghaessneunde neon yeogi issneunde o

(Minzy)
I don’t know

(Dara) 
ije nal chajgo sip-eo

(Bom)
Baby I’m sorry neowa iss-eodo nan Lonely
salanghagin naega bujoghangabwa ileon mosnan nal yongseohae

(Minzy)
I’m sorry ige neowa naui Story
salang-ilan naegen gwabunhangabwa ne gyeot-e iss-eodo

(Minzy)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

(Bom) 
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
http://awansetya18.blogspot.com/ 
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely e~

(CL)
nega jalmoshange anya naega isanghangeoya
imi olae jeonbuteo nan junbi haessnabwa ibyeol-eul

(Bom)
jeongmal jalhaejugo sip-eossneunde hapil salang ap-eseoneun wae
ileohge han-eobs-i jag-ajigo oelounji

(Dara)
neomu chaghan neonde neon geudaeloinde o

(CL)
I don’t know I don’t know
naega wae ileoneunji

(Dara)
geutolog salanghaessneunde neon yeogi issneunde o

(Bom)
I don’t know (Dara) ije nal chajgo sip-eo

(CL)
Baby I’m sorry
neowa iss-eodo nan Lonely
salanghagin naega bujoghangabwa ileon mosnan nal yongseohae

(Minzy)
I’m sorry ige neowa naui Story
salang-ilan naegen gwabunhangabwa ne gyeot-e iss-eodo

(Minzy) 
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

(CL)
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

(Minzy)
Cuz I’m just another girl i bam-i oelowo nan

(Bom)
deoneun gyeondil su eobs-eo Good bye

(Dara)
Cuz I’m just another girl

(CL)
neomuna oelowo 
(Bom) 
jigeum ne gyeot-e iss-eodo
Baby I’m so lonely

(Minzy) 
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
 

English Translation :

The words I’m saying right now, I don’t know if they’ll hurt you
They’ll probably make you hate me forever
You, saying that I’m not the same as I used to be, is not completely untrue
This changed me is a stranger to myself as well
You are so kind but
That’s the way you are but oh
I don’t know I don’t know
Why I am like this
We were so in love, and you’re here now but oh
I don’t know
I want to find myself now
Baby I’m sorry, even when I’m with you, I’m Lonely
I must be lacking when it comes to love, please forgive this person horrible person I am
I’m sorry, this is your and my story
I must not be worthy of this thing called love, even though I’m by your side
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
You didn’t do anything wrong, I’m the strange one
It seems I’ve already been prepared long ago, for our breakup
I really wanted to treat you well, out of all the times, why is it when I’m confronted by love
I am shrinking away & am lonely endlessly
You are so kind but
That’s the way you are but oh
I don’t know I don’t know
Why I am like this
We were so in love, and you’re here now but oh
I don’t know
I want to find myself now
Baby I’m sorry, even when I’m with you, I’m Lonely
I must be lacking when it comes to love, please forgive this person horrible person I am
I’m sorry, this is your and my story
I must not be worthy of this thing called love, even though I’m by your side
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Cuz I’m just another girl
This night is lonely, I
Can’t take any more, Good bye
Cuz I’m just another girl
I’m so lonely
Even though I’m by your side right now
Baby I’m so lonely
Lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely