Sunday, March 10, 2013

Ulasan Cinta High Class (Spoiler)


Sinopsis:
Cinta High Class bukan ekslusif milik sesiapa. Cinta high class berhak dimiliki oeh kita semua. Jangan tunggu esok. Hari ini juga kita dan si dia mesti mencintai secara high class. Jangan lupa, bantu si dia agar mampu mencintai secara high class juga. Cintaku kerana agama-Mu. Dalam agama Islam, ada perkara yang baik dan perkara yang terbaik. Adat yang selari syariat elok diraikan. Masyarakat akan lebih berbaik sangka dengan setiap pilihan orang lain apabila mereka mengamalkan mana yang menjadi prioriti. Inilah namanya konsep fiqh al-awlawiyat.

Ulasan:
Novel untuk mereka yang serius mendambakan ikatan cinta yang suci. Cerita yg ditulis dalam novel ini sedikit sebanyak mengajar kita apa erti sebenar cinta dan sebuah perkahwinan. Yang penting skli berlandaskan syariat. Selain itu pembaca belajar bagaimana nak 'pelihara' hati dan diri khas untuk yang halal sahaja. Bagi wanita penting sekali untuk beri hati kpd yang berhak dan  selayaknya sahaja. Selain itu ada beberapa tips yang boleh diambil oleh pasangan suami isteri.

Ayat ayat dan adegan Qani'ah dan Dr Muslih super romantik. Buat kita tersenyum sendiri :) dan tidak sabar untuk bernikah bagi yang masih belum berkahwinn

Petikan daripada Cinta High Class

Qaniah : lepas ni kalau jumpa lelaki Qaniah nak buat muka garang

Kakak : tak perlu. Buat muka biasa.tapi jangan layan

Qaniah : kalau ada urusan?

Kakak : cakap macam biasa.macam cakap dengan konduktor bas.pakcik jual ikan dan pakcik teksi. kalau perlu bincang. bincang dengan profesional

Qaniah : kalau dia usik?

Kakak : JANGAN RENDAHKAN AKHLAK KITA dengan marah-marah dia. jaga akhlak muslimah yang sopan, lemah lembut, hikmah, tiada cakap kotor dan tidak tengking-tengking. 

Tuesday, March 5, 2013

Jangan mudah marah

Bila marah
Diam diam sudah

Syaitan paling suka bila manusia marah
Senang bagi mereka masuk katanya

Alahai manusia
Kau sebaik baik kejadian
Tak kan dengan syaitan terkutuk tu pun kau nak kalah

Amalkan sunnah Rasulullah
Sentiasa tersenyum
Duduk la bagi yang berdiri
Baringla bagi yang duduk
Berwuduk bagi tenang

Mudah bukan

Monday, March 4, 2013

Takut

Eh manusia.
Kau tak dapat lari dari ketakutan.
Ketakutan pada manusia
Ketakutan pada yang tak kelihatan
Ketakutan pada sesuatu yang tak pasti
Ketakutan pada diri yang tak dapat berdiri di saat jatuhnya sebab disakiti

Eh manusia
Kau sudah lupa
Ketakutan yang hakiki

Takut pada yang Satu
Pada yang diatas sana

Pasti dunia ini aman
Jika takut ini yang utama